уторак, 11. јануар 2011.

Analiza narodnih epskih pesama iz ciklusa o oslobođenju Srbije i Crne Gore

Boj na Mišaru
U pesmi ,,Boj na Mišaru" opevanaje jedna od prvih pobeda ustanika u Prvom srpskom ustanku.Pesma počinje vešću sa Mišara.Vest donose dva vrana gavrana-ptice zlosutnice.Tom hiperbolom,narodni pevač je najavio žestinu sukoba,a i uneo nespokojstvo kod Kade Kulinove,koja se s nestrpljenjem obraća gavranima,zapitavši ih o svom gospodaru.Dalje je sve u znaku dijaloga koji započinje i vodi Kada Kulinova.Iz odgovora dveju ptica saznajemo radoznalost,uznemirenost i zabrinutost za gospodara.Po brojnoj turskoj sili očekivali bismo lak posao za turskog vojskovođu,ali nije bilo tako.Borba je bila dramatična.Znatno manji broj ustanika porazio je silnu tursku vojsku.Pesma ,,Boj na Mišaru" ispevana  je u formi antiteze:,,Kulinova kada pita,gavrani odgovorima poništavaju ono što ona želi i očekuje,govoreći istinu.Dobro je na kraju trijumfovalo.Jedna od brojnih poruka pesme je da ,,boj ne bije svetlo oružje,već boj bije srce u junaka".
Boj na Čokešini
U pesmi ,,Boj na Čokešini" opevana je bitka Prvog srpskog ustanka koja se za razliku od boja na Mišaru po srpske ustanike neslavno završila.Narodni pevač ne peva samo o događaju nego i otvoreno sudi o ljudima o kojima peva.Đorđe Đurčija razborito prosuđuje da ne treba da se sa malo vojske ulazi u boj sa nadmoćnom turskom silo.Jakov Nenadovič mu  bez ikakvog objašnjenja odgovara grdnjomi za svoj položaj,nepriličnom uvredom.Posle odlaska Đurčije,Jakov se ,,prepanuo" i brzopleto predložio da se vojska ušanči u crkvi i suprostavi turskoj sili.Lako se primećuje da pesnik ne ceni mnogo vojvodin predlog.Neravni boj narodni pevač naglašava ljudskom neodlučnošću braće Nedića koji stvaraju malo Kosovo.Jakov se tokom bitke nigde ne primećuje,nego samo krajem boja,i to ne baš u viteškom svetlu.On ,,uteče" i zareče se da se Đurčija neće ,,nanositi glave".Pesma se završava rečima:,,A što reče Jakov ne poreče".Kao i pesma "Boj na Mišaru" pesma "Boj na Čokešini" ispevana je u stilu slovenske antiteze.Iako mala srpska ustanička vojska,ali svakako hrabra i odvažna,pokušala je da se izbori sa silnom turskom vojskom.
Boj na Loznici
"Boj na Loznici" je još jedna vrhunski prepevana pesma o boju gde je srpska strana "izvojevala" pobedu,a pesnik je ismejao turske namere već na samom početku pesme,a opisuje ga Ali-paša.Za njega će pesnik malo kasnije opisatikako želi da krene protiv Srba jer su   mu jauri teško dojadili.Još jednom se ističe rajin odnos prema Turcima.Narodu je dosta bilo robovanja i mnogih drugih nepovoljnosti.Pošto su Turci krenuli na Loznicu,uspaničen narod pokušava da obuzda Anto Bogićević dižući im moral i upućujući ih na pravi put.Kod Srba postoji motiv za otadžbinu,slobodu,veru i očigledno je da su ovi motivi nadvladali Turke sa osvajačke pozicije.Anto Bogićević šalje pismo vojvodama da mu pomognu.Stvara se napetost situacije i dinamičnost radnje.Došlo je vreme da se krene protiv ropstva.Raja je želela da se oslobodi viševekovne vladavine Turaka i u tome je kasnije i uspela.

19 коментара:

  1. a Boj na Salasu?Oce to moja baba da pise? :P :*

    ОдговориИзбриши
  2. jel mozda imate prpericano pesmu perovic batric i tri suznja

    ОдговориИзбриши
  3. Ima te li mozda analizu pesme tri suznja .... ???

    ОдговориИзбриши
  4. jel moze prepricano bilo kako tri suznja i petrovic batric? ne mogu nigde da nadjem, a sama se ne snalazim. :P

    ОдговориИзбриши
  5. Moze prepricano Petrovic batric i tri suznja??

    ОдговориИзбриши
  6. Zna li neko naziv neke epske pesme o drugom srpskom ustanku? Hitno je!

    ОдговориИзбриши
  7. A Boj na Salasu?? Boj na Moraci,Perovic Batric,tri suznja i piperi i tahir pasa?? zna neko to? molim vas hitno jee a ja neam pojma sama xD

    ОдговориИзбриши
  8. hoce neko prepricati Boj na salasu,boj na moraci tri suznja iboj na deligradu ???? ja se ne snalazim u lektiri :DDDDD

    ОдговориИзбриши
  9. Aj mi neko nabroji likove iz boja na kosovu pliz ??

    ОдговориИзбриши
  10. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
  11. Molim vas da li bi neko mogao da mi preprica pocetak bune protiv dahija ja pojma nemam a bas mi treba...hvala

    ОдговориИзбриши